DUC IN ALTUM!

PŠA bolo zahájené!

29.09.2011 19:48

 Tak som sa na "staré kolená" dal na štúdium.. :) Začínal ďalší cyklus Pomaturičného Štúdia Astronómie v Hurbanove, tak som sa rozhodol zapísať sa a rozšíriť si obzor o ďalšie vedomosti z astronómie. Dnes bol prvý (pol)deň prvého sústredenia, ktoré budú v priebehu dvoch školských rokov každý mesiac raz (štvrtok, piatok, sobota). Pre uľahčenie vášho prípadného rozhodovania v budúcnosti, budem tu priebežne referovať o skúsenostiach. 

Dnešný deň sa niesol v znamení triednickej hodiny a súvisiacej administratívy. Pozbieralo sa nás celkom hojne - presný počet ešte nie je známy, nakoľko niektorí ešte nedorazili. Štúdium začalo štýlovo - na hodine Základov astronómie a astrofyziky nás prednášajúci hneď na začiatku pozval na pozorovanie Slnka, do malej kupoly ústrednej hvezdárne. Ako nám s humorom naznačil: predchádzajúce ročníky PŠA pri pozorovaní Slnka buď nemali slnečné škvrny, alebo bolo zamračené.. :) Nás Slnko privítalo krásnymi skupinamy výrazných škvŕn, ktoré boli aj napriek nekľudnej oblohe na tienidle 150 mm Coudé refraktora celkom zreteľné. 

Po praktickom pozorovaní sme sa vrátili do priestorov novej budovy a pokračovali sme s tematikou základov astronómie, jej delenia podľa odborov, krátkej histórie astronómie, kalendára a na záver definíciami a druhmi času.

Už sa teším na zajtrajší (celý)deň, kedy pribudnú aj ďalšie nové predmety!

Späť

Vyhľadávanie

astronomy© 2009 Všetky práva vyhradené.